Jasełka

Tradycją naszej szkoły są coroczne jasełka przygotowywane przez uczniów w ostatnich dniach grudnia pod opieką nauczycieli. Nie inaczej było w tym roku: 18 grudnia 2016 r.  na hali sportowej naszej szkoły odbył się kiermasz bożonarodzeniowy z występami i przedstawieniem jasełkowym. Rodzice oraz zaproszeni goście mogli skosztować pysznych ciast, kupić ozdoby świąteczne wykonane przez naszych uczniów, świetlice wiejskie oraz stowarzyszenia.

Piękna scenografia wprowadziła zgromadzoną publiczność w świąteczny nastrój. O dobrą zabawę i miłe doznania słuchowe zadbali zaś zdolni aktorzy i wokaliści. Publiczność po raz kolejny mogła przeżyć historię Marii i Józefa szukających miejsca do schronienia na noc, którzy po bezowocnych poszukiwaniach zdecydowali się przenocować  w stajni. Jednak to do nich i małego Jezuska przybyli tak honorowi goście jak trzej mędrcy i złożyli dzieciątku pokłon. Całość przedstawienia pokazująca scenki z życia nowonarodzonego dzieciątka, pasterzy, mędrców, dzieci oraz aniołów przeplatana była kolędami i pastorałkami wykonanymi przez uczniów naszej szkoły wspólnie ze zgromadzonymi gośćmi.

Podczas kiermaszu przekazano mieszkańcom naszej gminy również Betlejemskie Światełko Pokoju, które otrzymaliśmy od harcerzy ZHP Szczecinek.

M.Stefaniak

Dodaj do zakładek Link.