Warsztaty dla uczniów klas drugich „Od trawy do mleka”

W miesiącu październiku uczniowie klas drugich pod opieką wychowawców – pani K. Jakubowskiej i W. Pakulniewicz wzięli udział w warsztatach  „Od trawy do mleka” zorganizowanych przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Szczecinie na terenie gospodarstwa ekologicznego Fundacji im. Stanisława Karłowskiego w Juchowie.

Celem warsztatów był udział dzieci w animacji organizowanej w ramach edukacji prozdrowotnych oraz promocji zdrowego odżywiania, która promowana jest w szkole przez ARR w ramach programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”.

W ramach planowanych działań  zrealizowano poniższy program:

  1. Moduł nr I „Od trawy do mleka” – działania: 1. Spacer na pastwisko w poszukiwaniu tego, co jedzą krowy. 2. Z wizytą w cielętniku – karmienie cieląt. 3. Co robi na co dzień dobry gospodarz? Skąd ma siano, skąd ma słomę? 4. Z wizytą w oborach – karmienie krów; dlaczego krowy są takie ważne w każdym gospodarstwie? 5. Kiedy krowy są szczęśliwe? „Skąd bierze się mleko?” – obserwacja zwierząt, rozmowy, zagadki. 6. Degustacja mleka; dlaczego warto pić mleko – rozmowa. 7. Podsumowanie podróż po gospodarstwie – zajęcia plastyczne.
  2. Moduł nr II „Świat wokół dyni” – działania: 1. Dlaczego warto jeść warzywa? – burza mózgów – warzywne zagadki 2. Słońce w ogrodzie warzywnym – dynia i jej wartości odżywcze. 3. Placki z dyni – wspólnie działamy i degustujemy.

Na zakończenie warsztatów dzieci przygotowywały placki z dyni oraz degustowały mleko „prosto od krowy”. Miłą niespodzianką dla uczniów były otrzymane upominki.

Wiesława Pakulniewicz

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.