Jak wspólne gotowanie może uczyć?

Dużo mówi się o znaczeniu śniadania w codziennym żywieniu  naszych dzieci, a to dlatego, że statystyki w Polsce wciąż pozostają niezadowalające… Coraz większy ich odsetek rezygnuje z najważniejszego posiłku dnia lub odżywia się w sposób nieracjonalny, dlatego uczniowie klasy VI  z naszej szkoły wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół nr 6 im. St. Staszica w Szczecinku pod hasłem „Zdrowe śniadanie”. W ramach warsztatów młodzież mogła  poszerzyć wiedzę n/t zdrowego odżywiania  oraz poznać nowe smaki podczas sporządzania i degustacji pełnowartościowych koktajli oraz sałatek owocowo – warzywnych.    

     Najwięcej  radości przyniosło uczniom  samodzielne wykonanie  muffinek śniadaniowych na słodko i słono w pracowni żywienia,  pod bacznym okiem prowadzącej warsztaty – Pani Marzeny  i pomocy starszych kolegów z tamtejszej szkoły. Podczas wspólnej degustacji potraw, największym zaskoczeniem okazały się koktajle sporządzone z jogurtu, mało znanego warzywa, jakim jest jarmuż oraz bananów. Nawet uczniowie sceptycznie podchodzący do tej potrawy, po jej skosztowaniu zmienili zdanie. Na zakończenie zgodnie stwierdzili, iż wszystkie dania były smaczne, wyrazili  też chęć, aby  podobne zajęcia odbyły się  raz jeszcze.       

      Powyższe warsztaty kulinarne okazały się dla uczestników niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym, przyczyniły się do zwiększenia świadomości, jak ważne w ich życiu jest  śniadanie, złożone ze zdrowych produktów. Przekonali się również, że wspólne gotowanie uczy, bawi i jednocześnie integruje  oraz wzmacnia poczucie tożsamości w grupie.

      Dziękujemy  Dyrekcji szkoły oraz nauczycielom prowadzącym zajęcia za umożliwienie nam udziału w powyższych warsztatach.

 Jadwiga Sikora

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.